Matavfall

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?



Hver og en av oss kaster 42,1 kg. fullt spiselig mat i løpet av et år. Blant annet 13 kg gryte- og tallerkenrester, 11,3 kg frukt og grønt og 12 hele brød. (Foto: Matvett.no)

Matsvinn og matvett

Matsvinn er en stor utfordring globalt som det ikke finnes en enkel løsning på. En tredjedel av all mat som produseres i verden blir ødelagt eller kastet. Mat kastes i hele verdikjeden og bare i Norge kaster den gjennomsnittlige forbruker 42 kg spiselig mat hvert år.

Myndighetene og organisasjoner som representerer hele verdikjeden for mat har satt et mål om å redusere matsvinnet i Norge med 50 % innen 2030. Å redusere matsvinn sparer miljøet, penger og fører til økt fokus på matkvalitet.

Hva kan du gjøre?

Er du en av dem som kaster mat som kan spises? Tror du maten er dårlig fordi den ikke er helt fersk lenger? Her følger noen enkle tips til hvordan du kan ta bedre vare på maten og spare både miljøet og penger.

  • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste
  • Rydd i kjøleskapet, så du vet hva du har
  • Oppbevar maten din riktig. Husk at kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader
  • Bruk sansene dine. Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato før du har sjekket om maten fremdeles er bra
  • Avkjøl maten raskt og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs
  • Oppbevar rester i tette bokser
  • Frys brød som ikke skal spises neste dag
  • La torsdag være «restetorsdag». Bruk opp rester av råvarer og av ferdige retter før du handler ny mat til helgen
  • Flere råd og gode oppskrifter finner du på Matvett eller i boka «Restekjærlighet» som du får kjøpt i bokhandelen

Vil du vite mer?

Det er utvilket to ulike nettsider som henvender seg til både bransjen og forbrukere. På matsvinn.no får bransjen nyheter og informasjon, eksempler samt verktøy og veiledning til å kartlegge og redusere matsvinn. På matvett.no finner forbrukerne informasjon, tips og ideer og inspirasjon til restemat oppskrifter.

Matvett

Matsvinn


Publisert: 06.10.2017 13:41
Sist endret: 06.10.2017 14:00